Testarea camerelor curate

Odata cu realizarea cat si in cursul functionarii ei, o Camera Curata trebuie supusa la o serie de teste si verificari. Datorita multitudinii de teste si a aparaturii de masurare,precum si a marii varietati de Camere Curate, testele si modul lor de realizare au constituit o problema deosebit de controversata pe plan international. In general fiecare beneficiar de Camere Curate si-a stabilit propria metodologie de testare.


In ultimii ani, ajungandu-se la un consens, au fost realizate o serie de recomandari de catre institute specializate privind metodologia de testare a Camerelor Curate. Cele mai importante documente in acest sens ,luate ca baza pe plan international si dupa care s-au efectuat testele de Camera Curata si la noi in tara sunt: " IES-RP-CC-006-84-T Recommended Practice For Testing Clean Rooms " ( SUA ) si " Federal Standard 209D " ( SUA ).

Metodologia de testare cuprinde 15 teste, dupa cum urmeaza:

1. Testul de viteza/uniformitate a fluxului de aer;
2. Testul de etanseitate a filtrelor;
3. Testul de paralelism a liniilor fluxului de aer;
4. Testul de regenerare;
5. Testul de numarare al particulelor ( clasei de curatenie ).
6. Testul de depunere al particulelor;
7. Testul de etanseitate al constructiei;
8. Testul de suprapresiune;
9. Testul capacitatii de rezerva a sistemului de alimentare cu aer ( ventilatie );
10. Testul nivelul de iluminare;
11. Testul nivelului de zgomot;
12. Testul nivelului de vibratii;
13. Testul uniformitatii temperaturii;
14. Testul uniformitatii umiditatii;
15. Testul de sterilitate.

Dintre aceste teste, testele No.1;2;5;8;10;13;14;15 ( acolo unde sunt zone sterile ), sunt absolut obligatorii pentru a realiza reglajul si asigurarea functionarii Camerei Curate in parametrii proiectati. Celelalte teste sunt optionale, realizandu-se in functie de cerinte beneficiarului, tipul de Camera Curata si clasa de curatenie.

Testele de Camera Curata se efectueaza obligatoriu la punerea in functiune si in cazul constatarii unor nereguli in procesul de productie datorate contaminarii. De asemenea aceste teste se efectueaza periodic, dupa cum urmeaza: