Impactul designului

Performantele si calitatea unei Camere Curate nu sunt caracterizate doar prin clasa de curatenie sau de performantele si parametrii de microclimat ci si de configuratia si designul Camerei Curate si asta nu in ultimul rand.

Un design bun al Camerei Curate poate optimiza performantele produsului sau al procesului tehnologic, realizand un control eficient al contaminarii. Din acest motiv fiecare Camera Curata trebuie proiectata tinand cont de cerintele echipamentului si aprocesului tehnologic specific ce urmeaza sa se defasoare, pastrand in acelasi timp un grad mare de flexibilitate pentru eventualele modificari ulterioare.

Desi in practica intalnim o mare varietate de Camere Curate, se poate face o clasificare din punct de vedere constructiv a principalelor tipuri de Camere Curate, dupa cum urmeaza:

1º. Functie de configuratia fluxului de aer:

1.1. - Camere Curate conventionale sau cu flux turbulent = fluxul de aer patrunde prin introduceri individuale pozitionate in tavan si este evacuat prin partile laterale,la nivelul pardoselii. Se utilizeaza acolo unde nu exista cerinte deosebite, controlul contaminarii realizandu-se prin dilutia aerului contaminat. Clase de curatenie relizate: 100.000-10.000.

1.2. - Camere Curate cu flux unidirectional orizontal = fluxul de aer patrunde prin unul din peretii Camerei Curate realizat integral din filtre HEPA si este evacuat prin peretele opus. In acest fel se realizeaza un flux de aer orizontal unidirectional. Controlul contaminarii se realizeaza eficient doar la primul post de lucru intalnit de fluxul de aer. Clase de curatenie realizate: 10.000-100.

1.3. - Camere Curate cu flux unidirectional vertical = fluxul de aer patrunde prin tavanul Camerei Curate, care este realizat integral din filtre HEPA si este evacuat printr-o pardoseala perforata. In acest fel se realizeaza un flux de aer vertical unidirectional. Acest tip de Camere Curate realizeaza cel mai eficient control al contaminarii. Clase de curatenie realizate: 100-1.

2º. Functie de modul de furnizare al aerului:

2.1. - Sistemul plenuum - aerul este introdus in Camera Curata prin intermediul unui plenuum - spatiu creat intre tavanul filtrant si tavanul Camerei Curate.

Avantaje: spatiul ocupat este redus, cost redus, manopera mica.

Dezavantaje: trebuie realizata o etanseizare perfecta a filtrelor HEPA.

2.2. - Sistemul de alimentare individuala - aerul este introdus individual prin fiecare filtru HEPA, implica un cost ridicat, manopera mare, dar elimina posibilitatea patrunderii aerului contaminat ( fig.7 ).