Parametrii generali ai camerelor curate

Odata cu enumerarea parametrilor generali ai Camerelor Curate, in acest paragraf s-au dat orientativ si o serie de valori, considerate optime si intalnite cel mai frecvent la camerele curate.

a) Clasa de curatenie: definirea claselor de curatenie se va face conform Federal Standard 209D ( SUA ) standard unanim recunoscut pe plan international. Conform tabelului 3, se definesc sase clase principale de curatenie. Acolo unde este necesar sa se defineasca clase de curatenie intermediare, intre cele sase clase principale , acestea se vor defini prin trasarea de linii paralele cu cele ale claselor definite.


Pentru zonele sterile unde suplimentar trebuiesc respectate si conditiile de sterilitate, camere curate se clasifica conform tabelului 4 -Standard I.K.S.-Elvetia.


b) Viteza fluxului de aer: corelat cu tipul de camera curata si clasa de curatenie, este specifica o anumita valoare a vitezei fluxului de aer. In general valorile recomandate sunt:
-pentru fluxul de aer turbulent, vitezele vor fi cuprinse in domeniul 0.15-0.45 m/s. Vitezele mai mici de 0.15 m/s duc la depunerea aerosolilor din aer, iar vitezele mai mari de 0.45 m/s duc la aglomerarea si reantrenarea in fluxul de aer a aerosolilor.
-pentru fluxul de aer unidirectional, se recomanda in general viteze de 0.35-0.45 m/s, viteza necesara pentru a preveni depunerea aerosolilor din aer. Viteze mai mari duc la aparitia de turbulente in fluxul de aer creand si o senzatie accentuata de disconfort pentru operatorii de Camera Curata.

c) Numarul de schimburi de aer pe ora: valorile recomandate in general sunt in corelatie cu clasa de curatenie. Vom avea:
-5-20 schimburi/ora - clasa 100.000,
-20-40 schimburi/ora - clasa 10.000,
-60-150 schimburi/ora - clasa 1.000,
-300-500 schimburi/ora - clasa 100.

Nota: -numarul de schimburi /ora pentru clasa 100 poate ajunge chiar pana la 800 schimburi/ora;

-se recomanda o monitorizare permanenta a acestui parametru.

d) Recircularea aerului: acolo unde procesul tehnologic permite recircularea aerului, sistemul de ventilare trebuie sa introduca suplimentar o cantitate de aer proaspat. Aerul proaspat introdus trebuie filtrat cel putin la treapta de filtrare a aerului recirculat. In general, valoarea recomandata este cuprinsa intre 20-2% aer proaspat. Se recomanda ca in general cu cat este mai buna clasa de curatenie,pe cat posibil acest procent sa scada.

e) Presiunea aerului in Camera Curata: in toate camerele curate trebuie mentinuta o suprapresiune fata de spatiile inconjuratoare, pentru a evita orice infiltratie accidentala.Totodata trebuie mentinuta si o diferenta de presiune intre Camerele Curate care au clase de curatenie diferite, asigurandu-se presiunea cea mai mare in Camera Curata cu clasa de curatenie cea mai buna.

In genaral valorile recomandate sunt ( 8-15 ) Pa, intre Camera Curata si exterior si de aproximativ ( 3-10 ) Pa intre Camere Curate cu clase de curatenie diferite.

f) Domeniul de temperatura: temperatura trebuie mentinuta si controlata in limitele cerute de procesul tehnologic care se desfasoara in Camera Curata. In general, temperatura recomandata este in domeniul ( 20-24 )°C.

g)Domeniul de umiditate: umiditatea trebuie mentinuta si contolata in limitele cerute de procesul tehnologic care se desfasoara in Camera Curata. In general, daca nu exista cerinte speciale, umiditatea relativa se recomanda sa se mentina in domeniul ( 35-55 )%.

h) Nivelul de zgomot: marimea si frecventa vibratiilor este impusa de tehnologia si echipamentele utilizate in Camera Curata. Acolo unde este necesar se vor lua masuri speciale de izolare sau se vor realiza zone "platforme antivibratorii". Domeniul admis este de ( 65-70 ) dBA.

i) Nivelul de iluminare: se va stabili in functie de activitatea care urmeaza sa se desfasoare in Camera Curata, conform normelor specifice.

j) Contaminarea microbiana: Camerele Curate trebuie sa asigure suplimentar si conditii de sterilitate, vor fi testate si din punct de vedere al contaminarii microbiene. Contaminarea microbiana este in corelatie cu clasa de curatenie microorganismele din aer, fiind incluse in numaratoarea totala de aerosoli pentru stabilirea clasei de curatenie.

Nota: suplimentar se vor aplica tehnici-proceduri de dezinfectie si sterilizare.