Inamicul numarul I - "Contaminarea"

In orice lupta, pentru a avea sorti de izbanda, de o importanta majora este sa-ti cunosti adversarul, cum arata, modul lui de a actiona.

Camera Curata este practic un camp de lupta, unde inamicul principal este contaminarea. Aceasta lupta de zi cu zi este de fapt"o afacere" si anume aceea de a preveni contaminarea produselor sau a procesului tehnologic.

Victoria insa de cele mai multe ori nu este imediata sau imediat vizibila, poate dura zile, luni si chiar un an pana a obtine o serie de rezultate concrete. Iata de ce este imperativ necesar de a sti cat mai multe despre inamic, in cazul de fata"contaminarea".

Contaminarea practic ne inconjoara peste tot. Sa luam de exemplu aerul: din masuratorile efectuate, in aerul inconjurator, in care ne desfasuram activitatea, exista intre 2*105 si 107 milioane de particule de diverse dimensiuni pe unitatea de 30% ( standard ASHRAE 52-76 ), practic se elimina toate particulele vizibile cu ochiul liber. Sa nu ne entuziasmam deoarece aceasta inseamna ca am eliminat doar 3% din particulele aflate in aer. Ramane de vazut ce facem cu cele 97% din aceste particule, ce pot genera probleme mult mai grave decat suratele lor mai mari. Avem de a face cu inamic "invizibil". Pentru a caracteriza mai bine iata cateva repere care ne pot fi de folos.
a. Dimensiuni - pentru a masura acest "inamic invizibil" se va folosi ca unitate de baza "micronul" - a o milioana parte dintr-un metru. De mentionat ca un ochi omenesc versat este capabil sa distinga cel mult particule de 25 µm.

Nota: propunem a fi urmarita "paralela" din figura 1 si tabelul 2 in care sunt redate dimensiunile particulelor contaminate.
b. Surse generatoare - dupa cum am mai mentionat, contaminarea din aer ne inconjoara. Cei care au avut probleme cu contaminarea si in urma unei munci intense au depistat si controleaza sursele de contaminare, au ajuns practic la aceeasi concluzie: "Contaminarea suntem noi!", adica utilajele, echipamentul, procesul de productie, incaperea si insusi oamenii. Acestea ar fi cele mai comune surse de contaminare. Iata cateva exemple: ( vezi fig. 2 )
     1. contaminarea generata de masini si utilaje rezultate din: functionarea normala, coroziune, abraziune, frecari, deteriorari fizice, neetanseitati.
     2.contaminarea generata in timpul procesului de productie, neetanseitati, particule preexistente, reziduri sub forma de praf, pulberi, ansamblari, lipiri, suduri, aschieri, depozitare, curatare.
     3. contaminarea generata de incapere ( constructie ) : vopsele, zugraveli, izolatii, murdarie exterioara, pereti si pardoseli, sistemul de iluminare artificiala, decoratiuni interioare, plante, procesul de curatire.
     4. contaminarea generata de oameni; aceasta sursa generatoare a fost lasata la inceput deoarece reprezinta una din cele mai importante si majore surse fiind in acelasi timp si cel mai greu de controlat. Natura contaminarii este sub forma de: matreata, piele descuamata, fibre textile, cosmetice, particule transportate, tutun, bacterii, virusi. Pentru a minimaliza si realiza un relativ control al contaminarii. personalul care lucreaza in Camerele Curate se echipeaza cu costume speciale. Cu toate masurile de protectie din testele si masuratorile efectuate s-a constatat ca: ( vezi fig. 3.a. )

  • un operator de Camera Curata in picioare, nemiscat genereaza 100.000 particule 0.3 µm/min si in jur de 1.000 bacterii.
  • un operator asezat cu miscari mai ample ale mainilor si corpului 1.000.000 particule 0.3 µm/min.
  • un operator cu miscari de asezare - ridicare de pe scaun 2.500.000 particule 0.3 µm/min.
  • un operator in mers usor 5.000.000 particule 0.3 µm/min.
  • un operator urcand scarile 10.000.000 particule 0.3 µm/min.