Notiuni introductive

Atmosfera naturala chiar cea mai transparenta contine un numar foarte mare de particule in suspensie, de dimensiuni microscopice de ordinul zecilor de milioane pe metru cub; acest mediu poluat este incompatibil cu exigentele impuse de numeroasele procese moderne de productie si de cercetare.

Aceste particule de praf de origine organica sau anorganica, desi sunt preponderent de dimensiuni submicronice, sunt intotdeauna abrazive si deseori toxice sau purtatoare de germeni nocivi ingreunand sau facand chiar imposibila desfasurarea proceselor de lucru de mare finete sau puritate, prin efectul lor mecanic, chimic sau bacteriologic produs asupra obiectelor in cauza.


Crearea unui microclimat lipsit de impuritati daunatoare este astazi realizat prin tehnica "Camerelor Curate ( engleza: Clean Room, germana Reinraum ), pusa la punct incepand din anii 1960.

Conform definitiilor date de Federal Standard 209 D ( S.U.A ) standard unanim recunoscut pe plan mondial, o camera curata reprezinta un utilaj care asigura un spatiu cu mediu controlat din punct de vedere al: contaminarii cu particule, temperaturii, umiditatii, presiunii si vitezei aerului.

Puritatea necesara a aerului in zona curata de lucru este definita conventional de clasa de curatenie care reprezinta numarul maxim al particulelor (aerosoli) cu dimensiunea de 0,5 µm sau mai mare admis pe unitatea de volum de aer ( picior cub sau litru ) .

Intr-o camera curata, desi aerul este ultrafiltrat, eliminandu-se cea mai mare parte din aerosoli, apar probleme de contaminare. S-au detectat particule generate de operatorul uman ca : par, piele, cosmetice, matreata, fibre textile, particule transportate din exterior. Utilajele si procesele tehnologice genereaza o gama larga de particule sub forma de praf, pudre, diverse substante rezultate in urma proceselor de abraziune, coroziune, frecare, neetanseitati, ardere, deci prin insasi functionarea normala. Deasemenea, un aport de particule il are insasi camera curata si sistemele ei auxiliare : pereti, pardoseala, corpuri de iluminat, obiecte vopsite, traductori de temperatura, presiune, umiditate, neetanseitati, service-ul la utilaje, operatiile de curatire, etc.

Partea vitala a oricarei camere curate este tehnica de filtrare a aerului, caracterizata prin aceea ca aerul este purificat cu ajutorul unor filtre de mare eficienta - HEPA ( High Efficiency Particulate Air Filters ) capabile sa retina 99,97% din particulele de 0,3 µm din aer.Filtrele sunt realizate dintr-un mediu filtrant, separatori din Al si o rama din lemn sau Al, bordata pe suprafata de sprijin cu garnituri din cauciuc spongios. Pentru prelungirea la maximum a duratei de exploatare si reducerea pretului de cost se realizeaza o prefiltrare care sa retina particulele grosiere. Ambele trepte de filtrare sunt amplasate in cadrul agregatului de preparare a aerului.

O clasificare a camerelor curate din punct de vedere al modului de reducere al numarului de particule este:

  • camera curata cu flux de aer turbulent( conventional ) la care evacuarea particulelor contaminate se face prin "efectul de dilutie" ;
  • camera curata cu flux de aer laminar ( unidirectional ) la care evacuarea particulelor se face prin "efectul de piston".

Camerele curate cu flux unidirectional vertical sunt cele mai utilizate, obtinandu-se cele mai bune performante, inclusiv clasa 10-1 de curatenie.

Dupa ce este purificat, aerul este introdus in zona de lucru in asa fel incat i se asigura pe intregul parcurs conditii de curgere laminara (adica lipsita de turbulenta) distributie uniforma si viteza sensibil egala in toate puncte spatiului baleiat.

Aceasta purjare a zonei de lucru cu aer pur in flux laminar are ca efect atat impiedicarea sigura a patrunderii oricarei poluari din exterior, cat si eliminarea din aceasta zona, in fractiuni de secunda, a tuturor impuritatilor generate de corpurile aflate in zona curata, ca urmare a prelucrarilor sau manipularilor la care sunt supuse.

In ultimii ani, odata cu dezvoltarea tehnologiilor moderne, inerent dependente de controlul parametrilor mediului de lucru, camerele curate au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa devenind utilaje indispensabile, in special in domeniile aerospatiale, aviatie, microelectronica, medicina, farmacie si industrie alimentara.

In microelectronica, acolo unde astazi cerintele sunt foarte mari, tehnologia de camere curate a ajuns la performante extraordinare, lucrandu-se la produse avand geometrii de ordin submicronic.

Camerele Curate au deci rolul de a asigura un mediu de lucru tehnologic lipsit de aerosoli sau de a mentine si controla o anumita concentratie a lor.

Acest lucru se realizeaza printr-un design specific corelat cu o circulatie studiata si controlata a aerului, folosirea unor materiale antistatice care sa nu genereze sau sa retina particule si in principal printr-o filtrare de inalta eficienta.

In ultimii ani, gama de produse realizata de industria farmaceutica a capatat o diversitate extraordinar de mare, crescand in acelasi timp eficacitatea si siguranta lor. Forma de realizare a medicamentelor este multipla: tablete, tablete efervescente, solutii injectabile.

Pentru obtinerea de medicamente performante s-au introdus pe plan national si international o serie intreaga de reglementari, norme si standarde privind calitatea, puritatea si masurile de siguranta in fabricarea de medicamente.

In realizarea acestor deziderate ale industriei farmaceutice moderne, un rol de baza il au Camerele Curate care trebuie sa asigure o serie de conditii de baza ca:

  • sterilitatea solutiilor injectabile in timpul procesarii, ambalarii
  • evitarea contaminarii preparatelor cu agenti straini produsului
  • protectia personalului operator la manipularea substantelor active.